Projektledare Hållbara verksamheter inom livsmedelssystemet

Projektledare Hållbara verksamheter inom livsmedelssystemet

Arbetsbeskrivning

Tror du på stora utvecklingsmöjligheter för ett hållbart livsmedelssystem? Trivs du med att arbeta i lag tillsammans med företag, forskare, myndigheter och andra organisationer för att bidra till denna utveckling? Då kan du vara rätt person för oss!

Om oss
Inom området Hållbar konsumtion och produktion av livsmedel är vi idag 35 personer fördelat på två enheter som kartlägger miljöpåverkan av livsmedelskedjan samt verkar för att förbättringar inom såväl produktion som konsumtionsmönster ska bli verklighet.

Vår verksamhet utgår från metoden Livscykelanalys (LCA) och vi tillämpar ett systemperspektiv i allt vi gör. Projekten vi genomför är alltifrån fleråriga internationella forskningsprojekt till kortare uppdrag för att belysa olika frågeställningar för företag, myndigheter eller miljöorganisationer.

Vi söker nu en affärsmässig projektledare som vill arbeta med att stödja företag och offentliga organisationer i deras hållbarhetsarbete genom att utveckla metoder för att uppnå minskad miljöpåverkan och verka för nya arbetssätt i verksamheter och i branschen främst genom arbete för att minska klimatpåverkan och uppkomsten av matsvinn.

Om rollen
Som projektledare inom området hållbara verksamheter vill du bidra till att företag, verksamheter, och livsmedelssektorn som bransch utvecklas i en mer hållbar riktning. Du har intresse för att kombinera kunskap om mat och miljö med förändringsledning för att utveckla och tillämpa metoder och arbetssätt som bidrar till minskad miljöpåverkan, t.ex. minskad klimatpåverkan, ökad resurseffektivitet, minskat matsvinn och ökad cirkularitet. Du har insikt i de interna processer som involveras i verksamheters hållbarhets- och förändringsarbete som att sätta mål, mäta, följa upp och reflektera samt är bekväm med att adressera dessa i metodutveckling och i coachingsituationer.

Ett projekt där vi gärna ser att du axlar en tydlig roll är i samordningen och genomförandet av Klimat2030s satsning inom minskat matsvinn (https://klimat2030.se/). Du har också ett intresse för att utveckla våra arbetssätt och erbjudanden samt att följa utvecklingen och tillämpningen av metoder på området. Vi arbetar gemensamt för att utveckla området och ser till verksamheten som helhet, snarare än enbart till de projekt som vi ansvarar för. Du kommer också att arbeta i projekt där någon annan är projektledare samt representera RISE verksamhet inom området i olika sammanhang, både internt och externt.

Vem är du?
Du är en pedagogisk, nyfiken och resultatinriktad person med erfarenhet av kundkontakter och projektledning. Du är bekväm i att hålla i workshops och presentationer samtidigt som du också i det mindre samtalet aktivt lyssnar in dina kunders behov. Du har en utbildning med relevant inriktning för hållbara livsmedelssystem/ hållbara verksamheter på högskolenivå som lägst. Vi ser gärna att du har din grund i systemanalys, gärna av livsmedelsprodukter eller livsmedelssystem. Relevanta kunskaper och erfarenheter för tjänsten är livsmedelsprocesser, hållbar livsmedelsproduktion, hållbarhetsarbete i företag och verksamheter, t.ex. projektledning inom klimatarbete, minskat matsvinn, ökad resurseffektivitet, cirkulära flöden samt förändringsarbete. Det är även meriterande om du har praktisk kunskap om LCA, klimatberäkningsmetoder, och tillämpning av Science Based Targets. Har du erfarenhet av offentligt finansierade forsknings- och innovationsprojekt är även det meriterande.

Du har ett stort engagemang för området och arbetar gärna i samarbete med branschen för att åstadkomma utveckling. Du är driven och tar egna initiativ, men trivs också med att arbeta i lag. Du är prestigelös, social och tycker om att interagera med människor och dela goda arbetssätt till fler. Du har förmåga att kunna prata med både forskare och andra aktörer, och kan omsätta teori till praktiska tankar genom att förenkla och förklara komplexa frågor. Du har goda analytiska egenskaper och är noggrann. När du tar på dig ett ansvar är det en självklarhet för dig att leverera.  Många av våra kunder och samarbetspartners är internationella. Du behöver därför kunna uttrycka dig obehindrat på både svenska och engelska i tal och skrift, även om koncernspråket är svenska.

Är vi rätt för varandra?
Inom RISE gillar vi olika och vi är övertygade om att mångfald bidrar till en innovativ miljö där vi tillsammans utmanar gränser och utvecklar ny kunskap och kompetens för framtiden. Hos oss möts passionerade problemlösare för att lösa några av världens viktigaste problem. Vi kan inte lova dig ett enkelt jobb, men vad vi kan lova dig är ett gäng engagerade kollegor och några riktigt spännande samhällsutmaningar att ta itu med. Du kommer att arbeta i en dynamisk miljö som ger dig utvecklingsmöjligheter både professionellt och personligt. Hos oss får du möjlighet att göra skillnad på riktigt. Välkommen till hela Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner.

Givetvis är vi väldigt nyfikna på dig och hur du stärker och kompletterar oss! Beskriv i din ansökan vad du kan bidra med för att utveckla livsmedelssystemet i en hållbar riktning, hur du skulle vilja utvecklas och om det är någon av de eftersökta kompetenserna du själv behöver stärka.

Välkommen med din ansökan!
Tjänsten är placerad på Avdelningen för Jordbruk och livsmedel i Göteborg. Om du har frågor är du välkommen att kontakta Emma Holtz, +46 10 516 66 69, enhetschef Hållbarkonsumtion och produktion. Sista ansökningsdag är den 7 Mars 2022. Intervjuer kan komma att ske löpande under ansökningsperioden.

Våra fackliga representanter är: Linda Ikatti, Unionen, 010-516 51 61, och Lazaros Tsantaridis, 010-516 62 21.

LCA, Miljö, agronom, ingenjör, biolog, RISE, jordbruk, livsmedel, Göteborg

Sammanfattning

Postadress

Brinellgatan 4
BORÅS, 50115

Liknande jobb


21 september 2023

Senior Miljöspecialist

Senior Miljöspecialist

4 september 2023

17 juli 2023

23 februari 2023