Doktorand i kost- och måltidsvetenskap

Arbetsbeskrivning

Institutionen för kost- och måltidsvetenskap vid Umeå universitet utbildar studenter på både grund- och avancerad nivå för flera olika professioner med kost- och måltidsvetenskap som bas.

Vår forskning är huvudsakligen inriktad mot tvärvetenskapliga aspekter av nutrition, mat och måltider. Institutionen har cirka 50 medarbetare varav för närvarande nio doktorander. Läs mer om oss https://www.umu.se/institutionen-for-kost-och-maltidsvetenskap/. 

Projektbeskrivning
Fermenterad mat konsumeras i Europa och över hela världen. Särskilt under de senaste decennierna har fermenterade livsmedel hyllats för sina näringsmässiga och upplevda hälsofördelar. Trots det är lite känt om jäsningens inverkan på människors hälsa eller hur jäsning kan utnyttjas för att förbättra användningen av hållbara och växtbaserade råvaror. Forskningsprojektet HealthFerm är ett samarbete mellan 22 partners och finansieras genom Europeiska unionens Horizon Europe Framework Program for Research and Innovation och den schweiziska regeringen. Doktorandtjänsten utlyses inom ramen för HealthFerm Project (GA 101060247) och som en del av WP4 Consumer Studies.

Arbetsbeskrivning
Målet med projektet är att i olika sociala sammanhang bedöma konsumenternas acceptans av fermenterade livsmedel,  fermenteringsmetoder och dess roll i övergången till en mer hållbar och hälsosam kost. Fokus för doktorandprojektet kommer att ligga på utvärdering av förändringar i konsumenternas uppfattningar om fermenterade växtbaserade livsmedel. Detta görs med hjälp av två typer av datainsamlingar där både kvantitativa och kvalitativa data kommer att samlas in.  Den första datainsamlingen sker genom konsumentundersökningar och den andra genom tre olika kost- interventioner. Som en del av arbetet kommer doktoranden att göra intervjuer i Sverige och Frankrike, samt delta i workshops. Doktoranden kommer även att ansvara för den dagliga administrationen av forskning och för periodisk rapportering.

Behörighetskrav 
Behörig att söka är den som har grundläggande behörighet d.v.s. som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. 

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i kost- och måltidsvetenskap krävs att den sökande har fullgjort kursfordringar om minst 90 hp i ämnet kost- och måltidsvetenskap, kostvetenskap, dietetik, hem- och konsumentkunskap eller måltids- och restaurangvetenskap. Särskild behörighet har också den som i annan ordning inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper. 

Bedömningsgrunder
Bland sökande som uppfyller behörighetskraven görs urval med hänsyn till följande bedömningsgrunder:

- Förmåga att tillgodogöra sig utbildningen
- Tidigare studieresultat
- Kvaliteten på inskickad forskningsplan, i relation till vald inriktning på den utlysta doktorandanställningen

Följande bedömningsgrunder tillämpas vid prövning av förmågan att tillgodogöra sig utbildningen:

- Analytisk förmåga
- Kommunikativ förmåga skriftligt och muntligt
- Kritisk förmåga
- Självständighet
- Prestationer inom givna tidsramar

Sökande ska kunna uttrycka sig väl i tal och skrift på engelska samt minst ett av dessa tre språk: svenska, franska, rumänska. 

Erfarenhet av följande är meriterande:

- Användning av både kvalitativa och kvantitativa forskningsmetoder inklusive analys
- Erfarenhet av sensoriska metoder och konsumentundersökningar 

Om anställningen
Innehavare av doktorandanställning ska främst ägna sig åt egen utbildning på forskarnivå. Anställning som doktorand ges för den tid som bedöms nödvändig för slutförande av forskarstudierna på normal studietid, vilket motsvarar en forskarutbildning på heltid i fyra år. För mer information, https://www.umu.se/institutionen-for-kost-och-maltidsvetenskap/utbildning/var-forskarutbildning/.  

Arbetsplats är Umeå universitet vid institutionen för kost- och måltidsvetenskap där den ämnesspecifika utbildningen och handledningen sker. Studierna börjar den snarast eller enligt överenskommelse och lönesättning sker enligt lokalt avtal om lönesättning för doktorander. Doktoranden förväntas i övrigt delta aktivt i utvecklingen av ämnets forskningsmiljö. För översiktligt upplägg av den ämnesspecifika utbildningen, se den https://www.umu.se/globalassets/organisation/fakulteter/samfak/institutionen-for-kost--och-maltidsvetenskap/forskning/asp-for-utbildning-pa-forskarniva--kost-och-maltidsvetenskap.pdf. 

Enligt högskoleförordningen (12 kap. 2 §) kan beslutet om anställning som doktorand inte överklagas.

Ansökan
Till fullständig ansökan ska bifogas:

- En skiss som beskriver det tänkta avhandlingsprojektet (max två sidor exkl. referenser). Planen ska relatera till aktuell inriktning för doktorandanställningen, se ovan.
- Personligt brev som sammanfattar ditt vetenskapliga intresse och motiverar varför du söker doktorandanställningen (max två sidor)
- CV/meritförteckning som omfattar relevanta akademiska examina, tidigare anställningar samt en lista på universitetskurser och betyg från dessa.
- Kopia av examensbevis
- Uppsatser/övriga publikationer
- Eventuella övriga meriter med relevans för doktorandanställningen
- Kontaktuppgifter till två referenspersoner
Observera att ofullständig ansökan inte kommer att beaktas. 

Intervjuer, referenstagning och eventuellt arbetsprov kommer att tillämpas. 

Din ansökan
Du ansöker via vårt rekryteringssystem Varbi senast 2023-05-08.  

Kontaktuppgifter
För mer information om projektet, kontakta professor Armando Perez-Cueto mailto:armando.perez@umu.se och/eller docent Elisabeth Stoltz Sjöström mailto:elisabeth.stoltz.sjostrom@umu.se för förfrågningar angående forskarutbildning.

Välkommen med din ansökan!

Kontaktpersoner på detta företaget

Xavier de Luna/Professor
090-786 5559,xavier.deluna@stat.umu.se
Chatrine Westerlund
090-786 64 13
Pref Mikael Henningsson, mikael.henningsson@umu.se
090-786 5798
Bitr prefekt Michael Gruber, michael.gruber@umu.se
090-786 7835
Pref Mikael Henningsson, mikael.henningsson@umu.se
090-7865798
Bitr prefekt Michael Gruber, michael.gruber@umu.se
090-7867835
Jeanette Dareblom /Administrativ chef
090-7866155
Xavier de Luna/Professor
090-786 5559
Linda Johnson
090-786 55 04
Jenny Dufweke
090-786 68 22

Sammanfattning

Besöksadress

Umeå universitet
None

Postadress

Umeå universitet
Umeå, 90187

Liknande jobb


Doktorander i industriell produktframtagning

Doktorander i industriell produktframtagning

12 april 2024

Doktorand i pedagogik

Doktorand i pedagogik

12 april 2024

Doktorand i Produktionssystem

Doktorand i Produktionssystem

10 april 2024

8 april 2024