Forskare i livsmedelsteknik och biokemi

Forskare i livsmedelsteknik och biokemi

Arbetsbeskrivning

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi.




Arbetsuppgifter
KTH har etablerat en multidisciplinär forskningsmiljö inom hållbara och hälsosamma livsmedelssystem (KTH FOOD), som strävar efter ett hållbart, resurseffektivt och rättvist livsmedelssystem som omfattar hela värdekedjan, vilket resulterar i livsmedelsprodukter med positiv påverkan på hälsa och välbefinnande.

För att bidra till detta initiativ stöder Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa (CBH) utvecklingen av ett nytt laboratorium för livsmedelskemi och foodomics. Laboratoriet placeras på https://www.kth.se/che/glykovetenskap/division-of-glycoscience-1.785898, där det ska katalysera forskningen inom livsmedelsteknik över ett bredare spektrum vid KTH.

Forskartjänsten ska utveckla det nya laboratoriet för livsmedelskemi och foodomics och ska bidra till forskningsverksamheten inom gruppen ”Biotechnology of Carbohydrates from Biomass” (PI Francisco Vilaplana). Detta inkluderar:

- Bidra till etablering och utveckling av det nya laboratoriet för livsmedelskemi.

- Stödja organisationen av KTH FOOD

- Stödja relevanta forskningsprojekt i gruppen "Biotechnology of Carbohydrates from Biomass".

- Delta i handledning av mastersstudenter och doktorander som bihandledare.

- Utveckla analytiska metoder baserade på kromatografi och masspektrometri (foodomics) för karakterisering av livsmedelspolymerer och metaboliter.

- Stödja utvecklingen av laboratorieprocedurer i samband med gruppens behov och befintliga projekt.

- Vara ansvarig tillsammans med för den dagliga praktiken, säkerhetsrutiner och utvecklingen av laboratorieområdet på avdelningen för glykovetenskap. Detta innebär allmänt underhåll av utrustning och forskningsprover, förbrukningsvaror, protokollorganisation och datahantering.

Vi erbjuder
- En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
- Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö
- Arbete i Stockholm med närhet till naturen
- Forskare kommer att ingå i Avdelningen för Glykovetenskap vid Institutionen på Kemi. Avdelningen är en tvärvetenskaplig miljö med kompetenser inom molekylärbiologi, biokemi och materialvetenskap för användning av naturliga polymerer för miljö och hälsa.

https://www.kth.se/om/work-at-kth/kth-your-future-workplace-1.49050

Kvalifikationer
Krav

- Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen inom livsmedelsteknik, materialvetenskap, nanoteknik, bioteknik eller relaterade ämnen.
- Kandidaten ska ha visat praktisk erfarenhet under minst 5 år inom växtbaserade livsmedelsstruktur, biopolymerer i livsmedel (t.ex. polysackarider, protenier), växtcellväggar och/eller lignocellulosa polymerer genom dokumenterade vetenskapliga publikationer.
- Kandidaten måste själv ha utfört forskningsaktivitet inom flera av följande områden: (i) biokemisk, strukturell och funktionell karakterisering av komplexa livsmedelspolymerer och matriser; (ii) karakterisering av stärkelse och/eller växtcellväggar med hjälp av fastfas tekniker, inklusive mikroskopi, spektroskopi, och spridningstekniker; (iii) utveckling av processer för extraktion och modifiering av livsmedelskomponenter och/eller; (iv) design av livsmedels hydrokolloider och karakterisering av deras struktur och egenskaper.
- Förmåga att verka för att forskningsresultat kommer till nytta
- Förmåga att informera om forskning och utvecklingsarbete och pedagogisk förmåga
- Erfarenhet av att utveckla och leda verksamhet och personal
- Kandidaten bör ha utmärkt kommunikationsförmåga i vetenskaplig engelska, både muntligt och skriftligt då det är ett språk som används ofta på institutionen.
- Som person är du organiserad, pålitlig, välstrukturerad, noggrann och serviceinriktad. Du har god kommunikationsförmåga och är en god lagspelare som ska arbeta självständig och driva projekt framåt.

Meriterande

- Tillämpning av avancerade metoder för kolhydratanalys, inklusive masspektrometri, är önskvärt.
- Bevis på (bi)-handledning av master- och kandidatexamen studenter är också önskvärt.
- Medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskild fokus på jämställdhet och hållbarhetsfrågor är meriterande.
- Erfarenhet av laboratorie management (t.ex. säkerhetsutbildning, utveckling av standardprocedurer, laboratorieorganisation) är önskvärt.

Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter
Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på https://www.kth.se/om/work-at-kth/fackrepresentanter-1.500898.

Ansökan
Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in. Din kompletta ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista dagen för ansökningsperioden.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (CentralEuropean Time/Central European Summer Time).

- CV inklusive relevant yrkeserfarenhet och kunskap.
- Kopia av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier. Översättningar till engelska eller svenska om de ursprungliga dokumenten inte utfärdas på något av dessa språk.
- Kortfattad redogörelse för varför du vill stödja forskningsverksamhet inom det breda området livsmedelsteknik relaterade till jobbsbeskrivningen, dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. Max 2 sidor lång

Om anställningen
Anställningen gäller tidsbegränsat enligt avtal - i upp till 12 mån, med tillträde enligt överenskommelse.

Övrigt
Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering https://www.kth.se/om/work-at-kth/processing-of-personal-data-in-the-recruitment-process-1.823440.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Kontaktpersoner på detta företaget

Britt Östlund, professor
+46 8 790 00 00, brittost@kth.se
Per-Olof Syrén,
perrasyr@kth.se,+46 8 87906508
Dan Harding / Dr, Universitetslektor, bitr.,
djha@kth.se, 08-790 82 45
Ann Cornell / Professor
amco@kth.se, 08-790 81 72
Zeynep Cetecioglu Gurol / Bitr. Universitetslektor
zeynepcg@kth.se, +46 8 790 82 51
Karin Odelius / Universitetslektor,
hoem@polymer.kth.se, +46 8 790 80 76

Sammanfattning

Besöksadress

Brinellvägen 8
None

Postadress

Brinellvägen 8
Stockholm, 10044

Liknande jobb


Laboratorieingenjör/kemist

Laboratorieingenjör/kemist

3 maj 2024

Forskningsingenjör med inriktning mot på proteinengineering

Forskningsingenjör med inriktning mot på proteinengineering

3 maj 2024

Produktvårdsingenjör

Produktvårdsingenjör

3 maj 2024

Konstruktionsansvarig till Fresenius Kabi

Konstruktionsansvarig till Fresenius Kabi

26 april 2024