OBS! Ansökningsperioden för denna annonsen har
passerat.
Arbetsbeskrivning
Anställning som professor i måltidskunskap, refnr CFP 137/2005
Tjänsteställe är Grythyttan
Bakgrund
Örebro universitet var det första universitet som inrättade ämnet måltidskunskap som huvudämne i kandidatexamen.Riksdagen inrättade utbildningen 1992 och i utbildningsutskottets betänkande sades att utbildningen skall ha en inriktning "där restaurangverksamhetens estetiska sida uppmärksammas både i teori och praktik".Vid institutionen för Restaurang- och måltidskunskap på campus Grythyttan har man därför medvetet arbetat för att ämnet ska få använda begreppet kunskap istället för vetenskap, eftersom det tydligare utrycker att måltidskunskap förenar vetenskap, hantverk/yrkeskunskap och estetisk gestaltning i utbildning och forskning och lagt fokus på måltiden inom restaurangverksamheten.Ämnet är mångvetenskapligt och samarbete med olika vetenskaper är viktigt.Därför har avhandlingsarbeten med måltidskunskap som fokus, samarbetat med forskningsområden som sensorisk, företagsekonomi, etnologi, sociologi och folkhälsovetenskap.I forskningen liksom i kandidatutbildningen i måltidskunskap studeras måltiden som en helhet utifrån fem aspekter, som innehåller följande delar: rummet, mötet, produkten, styrsystemet och stämningen.
En central uppgift för institutionen är att under de närmaste åren expandera och konsolidera forskningen i ämnet måltidskunskap och att utveckla en mångvetenskaplig forskarskola i samverkan med andra lärosäten.
För att stärka ämnets forskning och forskarutbildning samt för att värna om den mångvetenskapliga utvecklingen söker vi en ny ämnesföreträdare då nuvarande ska gå i pension.Då institutionen har en nytillträdd professor med naturvetenskaplig bakgrund ser vi det som angeläget att den sökande dels är inriktad mot måltidsupplevelser i dagens samhälle och måltidens kvalitet i ett helhetsperspektiv, dels har en samhällsvetenskaplig bakgrund.Den vi söker ska bygga vidare på den mångvetenskapliga kompetens som finns vid institutionen idag och tillvarata de hantverksmässiga och estetiska kunskapsformerna.
Arbetsuppgifter
I anställningen ingår forskning, handledning av doktorander och undervisning inom ramen för forskar- och grundutbildning.En central arbetsuppgift för professor i måltidskunskap är att utveckla måltidskunskapen i ett internationellt perspektiv, dvs.internationalisera ämnet och utveckla forskningsprojekt och forskningsansökningar.Därtill kommer att samverka med olika lokala och regionala intressenter och arbeta för måltiden som faktor i en regional samhällsutveckling.
Behörighet
Behörig att anställas som professor är den som visat såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet inom det aktuella ämnesområdet.
Bedömningsgrunder
Vid anställning som professor fästs lika vikt vid vetenskaplig som pedagogisk skicklighet.Med tanke på ämnesområdets interdisciplinära karaktär är dokumenterad teoretisk och metodmässig bredd ett krav.Mot bakgrund av arbetsuppgifterna fästs även vikt vid dokumenterade meriter gällande:
- förmåga att leda forsknings- och utvecklingsarbete
- erfarenhet av medverkan i forskarutbildning, inklusive handledning av doktorander
- erfarenheter av att utveckla externfinansierad forskningsverksamhet.
Ansökan
Enligt Riksarkivets föreskrifter måste vi arkivera en omgång ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet vunnit laga kraft.