Proteinisolering/Urval/Praktik

Arbetsbeskrivning

För att göra svenskt fiske och vattenbruk hållbart krävs att man
eftersträvar en full användning av fångsten/skörden.Detta i sin tur kräver värdehöjande åtgärder även för biprodukterna.En stor del av biprodukterna från fisk- och skadjurssektorn utgörs av värdefulla muskelproteiner.Marina muskelproteiner är kända för sitt höga näringsvärde och sin fina fuktionalitet, dessutom har de visat sig bidra till behandling av diabetes och högt blodtryck.En direkt användning av akvatiska biprodukter för livsmedelsproduktion är därför starkt motiverat jämfört med att gå omvägen via foderproduktion.Att utvinna funktionella muskelproteiner från komplicerade ben-/skalstrukturer är dock en utmaning.I detta projekt kommer en relativt ny princip för detta ändamål användas; den sk "pH-skift-metoden".Metoden har under en 10-årsperiod använts på lab, men i det aktuella projektet skall den skalas upp till pilotskala för att kunna demonstrera för industrin hur de kan höra värdet på sina biprodukter.Målen i projektet är:

1.Finna de tekniska lösningar som gör pH-skiftprocessen maximalt industrianpassad och som gör de producerade proteinisolaten säkra och sensoriskt attraktiva.
2.Få fram tillräckligt med proteinisolat för att det skall räcka till viss
3.Få fram siffror på kostnader och energiåtgång i de olika stegen av pH-skiftprocessen så att exakta kostnads- och energianalyser över processen kan göras.Utifrån dessa beräkningar kommer värdeökningen hos de beaktade råvarorna estimeras.
4.Utifrån 1.-3., se över vilka processteg som kan förenklas för att
proteinisolatet skall bli så lönsamt och miljömässigt hållbart att producera som möjligt.

Metod (se också pp-fil "till anders")
I punktform går processen till på följande sätt:
-Homogenisering av muskeln med 6-10 vol vatten
-upplösning av muskulaturen vid extrema pH-värden (3 el 11)
-centrifugering (4000-10000g) för att separera bort ben, skal, skinn,
pigment, fett mm.
-tillvaratagande av den rena proteinfraktionen (hamnar mitt emellan ett sediment och en flytande oljefas)
-utfällning av proteinerna igen vid ca pH 5.5
-ett andra separationssteg där proteinerna man vill ha ger en pellet.

Processen måste köras i kyla och/eller med iskylt vatten.

Vad jag söker:

En person som kan ta sig an de rent processtekniska delarna av ett sätta upp en demo-anläggning där denna process kan köras.
Uppgifterna handlar om att hitta rätt utrustning (medlen är begränsade, så man får vara lite kreativ.Jag har redan gjort en amssa fotarbete), få ihop de olika delarna till en batchvis- semikontinuerlig eller helt kontinuerlig process, kommunicera med våra kontakter inom fältet (engelska därför önskvärt)göra testkörningar med olika marina råvaror och utifrån detta göraprocessförbättringar.

Kunskap inom livsmedelsprocessteknik (dock ej helt növändigt det är justlivsmedel), separationsteknik, biologiska material, proteiner önskvärt.

Sammanfattning

Liknande jobb


17 maj 2024

Vials & Packaging Engineer

Vials & Packaging Engineer

16 maj 2024